26 Mayıs 2014 Pazartesi

Neden matematiği sevmiyoruz? -Bölüm 1

    Merhaba arkadaşlar.Bu yazımı okuyorsanız matematikten düşük alan fakat yüksek almak için çabalayan kişilersiniz.Aslında çoğu kişi bu notları kendi için istemez.Ailesi için ister.Alın size bir sorun Matematikten yüksek almak istiyorsanız kendiniz için isteyin ve bir amaç belirleyin.

    En sevilmeyen dersler arasında Matematik kesinlikle zirveyi başkasına bırakmamaktadır.Aslında bu yazımı okurken kendinizi göreceksiniz.Matematiği neden sevmiyoruz hep beraber düşünelim.Kafanızın çalışmadığını düşünüyorsunuz değil mi? aslında kendinizin zeki olmadığınızı düşünüyorsunuz.HAYIR! Kesinlikle böyle bir ümitsizliğe kapılmayın çünkü her insanın beyninde sol lobosu vardır.Fakat siz matematiği sevmediğinize anlamadığınıza inandığınız için bu loboyu kullanmazsınız.Her insanın nefret ettiği sevmediği kesinlikle bir nokta vardır.Hatta birden çok nokta vardır.Mesela bende bu yazımı sizlerle paylaşmayı seviyorum.Fakat imla kuralına uymaya çalışmayı kesinlikle sevmiyorum.Şimdi gelelim asıl mesele olan Matematiği neden sevmediğinize.

  • Matematiğe kafanızın çalışmadığını düşünüyorsunuz.
  • Matematiğin en zor ders olduğunu düşünüyorsunuz öğretmen soru sorduğunda yapamıyorsunuz ve sinirleniyorsunuz.Aslında bu normaldir.İlk anlatışta her insan beyni konuyu hemen kavramaz.Siz şimdi diyeceksiniz ''eee sınıfımızda 2 öğrenci var hepsini yapıyorlar.'' Muhtemelen siz nasıl çalışıyorsunuz diye sorduğunuzda çoğu zaman şu cevabı alırsınız ''Ben çalışmıyorum ki hocanın anlattığı yetiyor'' İşte bu kocaman bir yalandır.Aslında bu öğrenciler önceden derse hazırlıklı olarak gelmiş kişilerdir.Dershane de etütlerde yada kendi çabasıyla önceden öğrenmişlerdir ki böyle diyorlardır.Yoksa hiç kimsenin başka birinden üstün yanı yoktur.
  • Matematik hocanızın gıcık olduğunu düşünüyorsunuz.Bilerek zor sorduğunu düşünüyorsunuz.İşte burada asıl nokta dedikodudur. böyle bir şeyde iki ihtimal gelir aklınıza:
  1. Başka birileri sizi kışkırtmıştır.Beyin öyle bir düzenek ki eğer siz öğretmeninizin gıcık olduğuna kendinizi inandırırsanız.Yada başka birinin değişiyle inanırsanız.Öğretmeniniz ağzıyla kuş tutsa size yaranamaz.
  2. Matematiği yapamayınca suçu hocada buluyorsunuz :) Aslında şu ihtimalde var ya gerçekten de gıcık olabilir.Fakat çok az sayıda öğretmenlerdir bunlar.Normal öğretmenler ne yapıyorlarsa sizler içindir.Yoksa öğretmenlik mesleğini seçmezlerdi demi?
  • Matematiğin zor olduğunu herkes söylüyor ve sizde artık öyle düşünmeye başlıyorsunuz.Çevremizde çok insan vardır.Özellikle sizden bir sınıf büyük öğrencilerden duyarsınız bunu matematik çok zor şu sınıfa gel de matematiğin ahlasını gör sen daha ne gördün çömez gibi bir çok laf duyabilirsiniz.Az öncede bahsettiğim gibi beyin öyle bir mekanizmadır ki eğer onları dinlerseniz ileri ki sınıflarda da matematiği asla yapamazsınız.Lütfen bu gibi sözleri takmayalım.Söyleyenlerin hiçbir dersi de iyi değildir zaten :)
  • Matematiğin genetik yetenek olduğunu düşünüyorsunuz.Evet aslında bu eskiden pek yaygın değildi fakat sosyal ortamlarda yayıldıkça yayıldı bu görüş.Arkadaşlar tekrarlıyorum Matematiğin fazla bir zekasıyla ilgisi yok önemli olan öğrenmek.Bu konuda annenize babanıza gidip de başlarının etini yemeyin :) bunu dedim de aklıma şu karikatür geldi: :)

  • Matematikten korkuyorsunuz.Matematik öğrenmek bisiklete binmek gibidir.İlk önce bisiklete binerken düşersiniz.Sonra yavaş yavaş alışırsınız ve süremeye başlarsınız.Artık sürmek çok eğlencelidir :) Eğer baştan korkup bir daha binmeseydiniz o bisiklete o eğlenceyi tadamayacaktınız.Matematikte böyledir.Eğer üzerine gitmeye devam ederseniz.Sonucunda eğlenceye varırsınız.



ARKADAŞLAR BÜYÜK BİR İHTİMALLE BU NEDENLER YÜZÜNDEN MATEMATİKTEN NEFRET EDİYORSUNUZ.
BİR SONRAKİ BLOG YAZIMDA MATEMATİK KORKUSU NASIL YENİLİR NE YAPMAK GEREKİR ONLARI YAZACAĞIM TAKİPTE KALIN :))

3 yorum: