1 Haziran 2014 Pazar

BAŞARI ENGELLEYİCİLERİ -1

   Merhaba,
Sizlere başarınızı engelleyecek olan şeyler nelerdir onlardan bahsedeceğim.
Bunlara tek tek değinelim.


1-)İNKÂR ETME

   Bu başarı engelleyicisi öğrencinin hoşuna gitmeyen düşünceleri yok sayması ve inkar etme yoluna girmesidir.
   Sürekli ders çalışmayı erteleyen,tekrar yapmayı önemsemeyen öğrenciler farkında olmasalar da bu başarı engelleyicisini kullanmaktadırlar.
   Her öğretim yılında ortalama altı sınav olacağını bilen bir öğrenci nasıl olur da günlük tekrar yapmaz.İşte onun tekrar yapmamasının nedeni farkına dolmasa da ''inkar etme'' engelleyicisini kullanmasıdır.Bu öğrenci sınav gününe kadar ''bugün çalışırım'' , ''yarın çalışırım'' düşüncesi ile devam eder ve sınav günü geldiğinde diğer ''sınavda başarılı olurum'' düşüncesi ile inkar etmeye devam eder.


2-)AKILCILAŞTIRMA 

   Bu başarı engelleyicisi öğrencinin yaşadığı başarısızlığa kendisine göre mantıklı açıklamalar bulmasıdır.
   Mesela sınav olacağı günün gecesi sınava hazırlanmak yerine arkadaşları ile eğlenmeyi seçen bir öğrenci sınavdan zayıf aldığında ''arkadaşlarıma gitmeseydim kırılıp üzüleceklerdi'' düşüncesini oluşturarak başarısızlıklarına mantıklı bir açıklama getirir.
   Bu engelleyici sık sık kullanan bir öğrencinin üniversiteye girmemesinin nedeni ÖSYM'nin sınavı sistemidir.Matematik sınavından zayıf almasının nedeni soruların zor olmasıdır.Denemelerde düşük net yapmasının sebebi dershanenin kalitesiz olmasıdır.


3-)YANSITMA 

   Bu başarı engelleyicisi öğrencinin yaşadığı başarısızlıkların nedenini başkalarından görmesidir.
   Bu engelleyiciyi kullanan öğrenciler sorumluluğu ve başarısızlığı başkalarına yüklerler.
   Bu engelleyiciyi kullanan öğrencilere matematik öğretmeni onu sevmediği için karnesine notlar düşük geliyordur.Evde anne babası ona güzel ders çalışma ortamı hazırlamadığı için sınavlardan düşük not alıyordur.Kitap okumamasının nedeni ise kitabın sıkıcı ve pahalı olmasıdır.


BİR DAHA Kİ YAZIMDA GÖRÜŞMEK ÜZERE HOŞÇAKALIN :)

0 yorum to “BAŞARI ENGELLEYİCİLERİ -1”

Yorum Gönder