16 Haziran 2014 Pazartesi

Nasıl Hızlı Okunur?

   Merhabalar,
Anlayarak hızlı okumak aslında büyük bir konu.Yani hemen yazdığım makalede hızlı okumayı bekleyemeyiz.Fakat ben size yinede ufak tüyolar vereyim ki biraz daha okumada iyi olun.Yakın bir zamanda da bununla ilgili okuduğum bir kitabı sizlere tanıtayım. :) Hadi başlayalım.

   İlk önce neden hızlı okumalıyız ona bakalım.

  • Sınavda vakit kazanmak için.
  • Okumayı daha keyifli hale getirmek için.
  • Dolu dolu kitaplarınızı daha çabuk bitirmek için.
  • Öğretmeninizin gözdesi olmak için.
  • Okuma,yazmayla ilgili bir işiniz varsa daha çabuk işinizi bitirmek için.










1-)Hızlı okumak önemli bir şeydir fakat anlayarak hızlı okumak daha önemlidir.Eğer anlamayıp sınav anında ya da kitap okurken geri dönüşler yaparsanız.Size bayağı bir zaman kaybı yaşatacaktır.


2-)Hızlı okumak istiyorsanız kitabı biraz geride tutun böylece görüş açınız daha fazla olacak ve gözünüzü daha az hareket ettireceksiniz.Böylece daha hızlı okuma deneyimine kavuşacaksınız.


3-)Kelimeye değil cümleye odaklanın.Mesela ''Ali topu tut'' cümlesinde Ali-----topu------tut yerine direkt olarak Ali topu tut kısmına odaklanmanız daha iyi olacaktır.


4-)Anlayarak okumaya çalışın.Cümlede ne olduğunu anlayın yoksa bir boşluğa düşmüş hissine kapılırsınız.


5-)Aslında hızlı okumanın temelini oluşturan göz kası egzersizleri yapmalısınız.Bunu internet üzerinden ya da kitaptan bulabilirsiniz.Ben bir daha ki yazımda bu tarz bir şeyler yayınlamaya da çalışayım.


6-)Klasik ama bir o kadar önemli olan etken.Hızlı okumak istiyorsanız kitap okuyun. :) Bir şeyi egzersiz yapmadan üst noktaya ulaştıramazsınız değil mi? Hatta bununla ilgili kısa bir anım var.İlkokul 4. sınıftaydım.Hocamız dakikada en fazla kelime okuma yarışması yapardı ve evet tahmininiz doğru ben sonuncu olmuştum. :) 55 kelimeyle sonuncu...Sonunculuğu yedirmedim kendime tabii.O hırsla her sabah okula gitmeden önce bile kitap okuduğumu hatırlıyorum.Bir hafta içinde 55 kelimeden 114 kelimeye çıkması ilginç değil mi ? :) Sizde sürekli okuyun okumayı eğlence haline getirin.


7-)Dakika da kaç kelime okuyorsunuz her gün hesaplayın.Bir çizelge tutun kendinize her gün kitabınızı okuyun dediklerimi yapın.2 günde bir dakikada kaç kelime okuyorsunuz hesaplayın.Sonuca 1 ay sonra şaşıracaksınız. 



Şimdilik burada anlatacaklarım bunlar.Aslında bu konu daha detaylı incelenmesi gerekiyor.Fakat bir makalede uzun olarak yazarsam çoğunuz sıkılacaksınız.O yüzden parçalar halinde her gün bir ekini paylaşmak daha mantıklı olacaktır.

Kendinize iyi bakın hoşçakalın :)

0 yorum to “Nasıl Hızlı Okunur?”

Yorum Gönder